Find a printable version here
Award Winner - May 2011

Hollyburn Country Club Expansion

West Vancouver, British Columbia, Canada





S U B M I T T E D    B Y

CEI Architecture Planning Interiors in Vancouver, British Columbia

Size: 47,585 square feet

Project Cost: $15 million (Canadian)

Quick Tour:

  • Upper and lower fitness areas
  • 25-meter lap pool
  • Leisure pool
  • Four multi-use rooms
  • Support space, including office, admin, change rooms

Growing demand and aging infrastructure was the motivation behind the expansion of the Hollyburn Country Club in West Vancouver, British Columbia, Canada. The club offers members a variety of recreation amenities, including gymnasiums, an arenas, curling rink, aquatics, a fitness center, spa spaces, as well as social, banquet and support facilities.

The expansion was completed at the southwest end of the existing facility, and boasts an upper and lower fitness area, a 25-meter lap pool, a leisure pool, four multi-use rooms and support space. An assessment of the private club had determined that the fitness center needed to be doubled in size, and needed some additions, including studio and yoga spaces, as well as improvements to the existing 25-meter lap pool. The new leisure pool that was added to the south end of the existing 25-meter pool was set 4 feet lower than the lap pool to make sure that views were not obstructed. Both pool decks also provide views and access to a large exterior sun deck.

Other enhancements to the 47,585-square-foot facility include an overhaul of the aquatics changing rooms, the development of family changing rooms, improvements to general circulation, and social spaces that are dedicated to teen and young child groups. Environmental considerations also were measured to protect the site's salmon-bearing stream, while a bridging element connects the new addition to the older areas of the club on the north end and the club members' lockers.

A great deal of attention also was given to developing new spaces that would have great views and ample daylight. Moreover, concrete and glass were used as the primary palette with glulam structure on the second floor providing refinement and warmth. The aesthetic goal of the expansion and improvements was to calm the various expressions of the previous building phases. This resulted in an approach where the building design attempts to subtly unify the whole as a contemporary building, while reinforcing the mountainside location and views as the star of the show.

Landscape design and outdoor terraces were added to the southeast end to help create a more cohesive connection between the building, green spaces and tennis courts to the south that are a primary attraction of the club. And, a surprising benefit to the club was the fact that the additional terracing provides a highly desirable perch for VIP seating at the Odlum Brown Vancouver Open Tennis tournament—an annual event held at the club.


FOR MORE INFORMATION: www.hollyburn.org


A S S O C I A T E D    F I R M S

Project Manager: MKTArkle Developments

Construction Manager: Norson Construction

Structural: Fast + Epp

Mechanical: AME Group

Electrical: MCL Engineering

Landscape: van der Zalm + Associates


More award winners...