EZ Dock - Introducing the EZ Kayak Launch
Find a printable version here
Award Winner - May 2011

Chuck Bailey Recreation Centre

Surrey, British Columbia, Canada





S U B M I T T E D    B Y

CEI Architecture Planning Interiors in Vancouver, British Columbia

Size: 23,000 square feet

Project Cost: $10 million (Canadian)

Quick Tour:

  • Entry lobby
  • Administration & offices
  • Child minding & kitchen
  • Three multi-use rooms
  • Activity room (teen centre)
  • Gymnasium
  • Men's/Women's change/washrooms
  • Galleria
  • Exterior roof garden
  • Circulation & support spaces

The Chuck Bailey Recreation Centre in Surrey, British Columbia, Canada, was created as a result of the city's commitment to the community. The Whalley area of Surrey is in the process of significant change as the city continues to work toward developing a more vibrant city center. The current neighborhood reality includes food banks, homelessness, drug and crime challenges. The Chuck Bailey project was therefore an opportunity for the City of Surrey to demonstrate commitment to this community that would benefit current residents and businesses, as well as future ones.

The new 23,000-square-foot facility boasts an entry lobby, three multi-use rooms, an activity room (teen centre), a gymnasium, a galleria, support spaces, an exterior roof garden, and men's and women's changing rooms. In addition, the site is surrounded by a number of privately-held properties that have condominium and apartment tower development permits that are ready to move ahead as soon as market conditions are favorable. And, though the primary use of the facility was to be a community center, a focal point of the design was to have an effective program layout with Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) principles.

Meanwhile, some finer details of the new $10 million facility include the cube-shaped lobby that acts as a welcome beacon for users. Central to the design concept, this lantern-like entry features animated forms that are metaphors for winter sports. The massing evolved from this entry lantern using a glass box that would be especially animated at night and able to change colors.

Program offerings at the center comprise a mix of dedicated spaces to suit youth and general multi-use. Moreover, a second level to the center was created that houses an arts "gallery" space that hovers above the lobby area, as well as an outdoor roof deck that provides more flexibility for child and senior programs.

To boot, operational efficiencies include three multi-use rooms that connect via operable walls to create a 3,000-square-foot space when needed; the youth center that has an operable overhead door to access outdoor activity spaces that connect it to the skatepark—which is under construction; as well as administrative functions that help centralize operations and simplify building supervision. Furthermore, the innovative west wall of the facility was designed to facilitate active digital art. The city operates the "Urban Screen" on a nightly basis.


FOR MORE INFORMATION: www.surreycitycentre.ca/recreation


A S S O C I A T E D    F I R M S

Structural: Bogdonov Pao Associates Ltd.

Mechanical: MMM Group

Electrical: Acumen Engineering

Landscape: van der Zalm + Associates


More award winners...

         

Zeager - Bonded WoodCarpet(R) Systems  - Safe & Beautiful - Accessible & Natural
National Construction Rental - Rent-A-Fence - Restrooms - Storage - Power - Learn More
Pilot Rock - Replace your worn out park equipment! - Buy Now
PPremier Polysteel - The Best Commercial Outdoor Furniture Available. Period.
Kay Park Recreation - American Made Park Equipment Since 1954
No Fault - Safe Play Starts with Safe Surfaces
Weeders Disgest - Got Muck and Lakeweeds? - Free Advice From Our Lake and Pond Experts
RenoSys  - Buy American Grate Again