CXT Concrete Buildings - Restroom, Shower, Utility and Concession Buildings
Award Winner - May 2007

All Aboard!

The Boys & Girls Club of Worcester
Worcester, Mass.






S U B M I T T E D    B Y:

Bargmann Hendrie + Archetype Inc. in Boston

Size: 50,000 square feet

Project Cost: $7.6 million

Quick Tour:

Athletic (19,500 square feet):
Gymnasium with high-school-size basketball court with two cross-courts and a volleyball court
Wellness Center
Boxing ring
Little Fenway, miniature Fenway Park intended for preschool-age children
Natatorium with six-lane competitive-size lap pool with diving board
Exterior basketball court
Locker rooms and shower facilities
Kids Café (3,800 square feet):
Full-service kitchen
Multifunction performance/eatery/lecture area with operable partitions
Programs Spaces (5,200 square feet):
Game Room
Teen Lounge and Diner
Learning Center: computer lab/homework area
Technology Lab: computer lab focused on technology
Art
Music room with associated recording studio
Daycare Center (4,550 square feet):
Preschool
Afterschool-age children
Administration (3,500 square feet):
Individual offices for staff; open office space for cubicles
Main conference room seats 12 to 14
Lobby and entry
Building Support (6,500 square feet)

With a grand opening in September 2006, complete with fireworks at the end of the day, the new 50,000-square-foot Boys & Girls Club of Worcester is one of the largest new clubs in the Northeast. It also represents the centerpiece of a $30 million public-private revitalization of the Gardner-Kilby-Hammond Street neighborhood in Worcester, Mass.

The design team incorporated elements of the city by drawing in Worcester's heritage, and by integrating the facility with the neighborhoods railroads.

Since Worcester is the birthplace of the American diner, it was natural to include a 1950s-style diner area for teens to sit and study, complete with checkerboard floor, tile walls and built-in booths. It opens up to a Teen's Lounge.


In addition, because this part of the downtown area is defined by trains and railroad tracks, with the rear of the building bordering the edge of an elevated railroad, the design team created a parallel "track" inside the club that acts as a major corridor connecting distinct program areas, with "stops" in games, sports and learning areas. The main spine, or track, is broken in the middle by the entry lobby. To one side are games and teen rooms. On the other side, there's a learning center and art classrooms. Across the corridor, kids find a competition-size pool and a gym with a high-school-sized basketball court.

The building incorporates plenty of glass. Exterior windows allow natural light to spill in, while interior windows bring a new dimension to the spaces and allow children to see the various programs being offered, encouraging their participation in a diverse array of activities.

The windows and ample natural light also highlight the use of color throughout the Club. Bold colors line the walls and floors, carrying the eye from place to place. In a facility designed for children, the color is appropriate and whimsical, adding an element of surprise.

Within the facility are areas devoted to sports and exercise, education and arts, and games and fun.

The pool and gymnasium are located side-by-side with the locker room in between, providing a simple and efficient plan. The wellness center is situated above the locker rooms and provides exercisers with a view into both of the larger spaces, creating the sports and fitness core of the building. All of the smaller spaces wrap around these areas to create a scale to the building.

The mix of preschool children, school-age kids and teenagers is unique in this facility, and it was important to ensure that everyone has a place to have fun with their peers.


Preschool children have their own gymnasium, which is a replica of Boston's Fenway Park. The gym has Astroturf flooring to mimic a baseball field, and a home-team dugout provides a place for the kids to sit. A scoreboard completes the ballpark look.

In another nod to the Club's history, designers incorporated a full boxing ring with room for spectators. Located on the second floor with the wellness center, the boxing arena spans between the pool and the gym, visually linking the three major athletic spaces.

Overall, the design complements and enhances the Club's mission: to promote the social, educational, health, leadership and character development of neighborhood boys and girls during the critical periods of their growth.

Mission accomplished.


FOR MORE INFORMATION: WWW.BGCWORCESTER.ORG


A S S O C I A T E D    F I R M S

Structural Engineer:

Bolton & DiMartino Inc.

Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer:

AHA Consulting Engineers

Civil/Landscape Engineer:

Geller Devellis

General Contractor:

Ryan Construction



More award winners...