EZ Dock - Introducing the EZ Kayak Launch
Find a printable version here
Award Winner - May/June 2006

Rigorous Renovation

University of Illinois-Chicago West Campus Sport and Fitness Facility
Chicago






S U B M I T T E D    B Y:

MoodyoNolan, Inc. in Columbus, Ohio

Size: 62,000 square feet (37,000 existing square feet renovated and 25,000 square feet added)

Project cost: $9 million ($6.7 million construction)

Quick tour:

  • 8,000 square-foot weight and fitness area
  • 1,450-square-foot multipurpose room
  • 2,400-square-foot large multipurpose room (dividable)
  • 900-square-foot small multipurpose room
  • 1,700-square-foot lobby/lounge/office support
  • 4,800-square-foot new elevated, three-lane track
  • Renovated locker rooms and laundry/equipment issue area
  • Renovated two-court gymnasium
  • Three renovated racquetball courts
  • Renovated natatorium with 25-meter, six-lane pool

To put it simply, the old recreation center at the University of Illinois-Chicago didn't have much to write home about.

After an impressive expansion and addition, however, students should have plenty to say about it.

The original facility was built in 1981 and served its purpose at the time. But as fitness trends changed, the facility could not keep up. There were just two treadmills and two elliptical machines, forcing patrons to sign up for a cardio machine and wait for one to become free.

School officials approved a renovation, which called for an addition of about 25,000 square feet. In the existing facility, the plan called for a major overhaul to the locker rooms, circulation spaces and building mechanicals to help blur the division between the old and new areas.

Such an endeavor, however, would require a unique design solution given site constraints and challenges entering the building. The structure faces open green space and is surrounded on all sides by university buildings. Entry to the fitness center, however, occurred underground from the adjacent student union and dorm through an indoor corridor at the lowest level of the building.

The design challenge evolved into an attempt to locate the required square footage of new recreation space as sensitively as possible to the existing public outdoor spaces. The plans also called for a new entry and control point at a more public level one floor up. At the same time, the new entry needed to remain connected to the existing lower-level entry points.

After an extensive study, it was determined that the most viable solution would be to build two new floors above the existing pool, which sits under a portion of the outdoor campus quad and immediately in front of the bulk of the existing recreation center. Attaching to the building in this way creates an L-shaped structure out of what was previously a rectangular box. And, perhaps more important to budget-conscious school officials, it offered savings to maximize recreational programs by not requiring any new foundations.

"What's so unique about this project is that we took a windowless box and turned it inside out," says architect Mark Bodien of Moody-Nolan, Inc. in Columbus, Ohio. "We let you see the activity inside."

By using the existing foundation walls of the pool to locate the new structure, the design yielded the correct square footage and location for a new entry, control desk, multipurpose room and lounge. A diagonal glass wall at the entry continues back and attaches to the existing structure, visually connecting the upper quad space to the lower inner courtyard and maintaining the continuity of multiple public circulation paths.

"I think it's a very user-friendly design, with the way things are spaced out," says Brian Cousins, facility manager. "Using glass adds a lot of external and internal light."

Once inside the building, patrons discover a new 8,000-square-foot fitness floor that more than triples the previous space. The footprint from the new entry level was not large enough to accommodate the required new space, so the second floor cantilevers out in three directions over the first floor creating a floating box that is juxtaposed against the predominantly brick, "grounded box" appearance of the original facility.

Clad in glass and metal panels, this fitness space with a track above is its own self-advertisement, visible from anywhere in the quad. Conversely, students using the new fitness equipment and track enjoy sweeping views of the busy public outdoor spaces below, creating a dynamic exchange between the interior and exterior.

"We have everything you could ask for in a fitness center," Cousins says. "Our memberships are soaring. People just love it."


FOR MORE INFORMATION: HTTP://SCREC.OPS.UIC.EDU/REC/SPORTFITNESS.HTM


W H A T   T H E   J U D G E S   S A I D

The project fulfilled an obvious campus need on a challenging site. Use of metal panel provides a nice contrast to the existing red brick seen elsewhere on project. The angled glass storefront creates an inviting entry element. Building the addition over the top of the existing pool was a masterstroke that allowed the composition to come together. A nice layout that reacts to existing site constraints and uses. A nice solution to a difficult challenge.

Greg Garlock

Incredible improvement to the existing building—the metal skin is beautifully detailed, and the playful use of glass is a nice twist. Lobby forms excellent functional link. The vertical planning is very well-thought-out—the building appears functionally as though it were one project—a real testament to the thoughtful planning.

Chris Kastelic

Tripled the amount of fitness space in a very tight footprint. Good use of bold colors in strategic places. Clean and crisp exterior. I especially like the floating box. Very thoughtful layout designed to maximize new program space while maintaining circulation from the student center to the dorms. Excellent project. Thoughtful design solution to a very complicated urban site.

Colleen McKenna

Good use of metal panels and glazing. Very tough problem—good solution.

Frank G. Beans



A S S O C I A T E D    F I R M S

Associate architect:

Phillips Swager Associates

Mechanical/electrical/plumbing engineer:

Henneman, Raufeisen & Associates

Facility planner:

Brailsford and Dunlavey



More award winners...

         

ICON Shelter Systems - An Illuminated Choice
Vantage - Tablet Feeders for Any Size Pool
Belson Outdoors - Your Outdoor Superstore
PPremier Polysteel - The Best Commercial Outdoor Furniture Available. Period.
Weeders Disgest - Got Muck and Lakeweeds? - Free Advice From Our Lake and Pond Experts
No Fault - Safe Play Starts with Safe Surfaces
S.R. Smith - Scan in style - Sentry Guard Chairs - Learn More
Connect-a-Dock - Floating Dock Kayak Launch